Τσάρλι Τσάπλιν – «Ο μεγάλος δικτάτορας»

Μια ξεχωριστή ταινία του Τσάρλι Τσάπλιν, η πρώτη του ηχητική και ομιλούσα ταινία, κορυφαία πολιτική σάτιρα ενάντια στην άνοδο του Χίτλερ και του ναζισμού στην εξουσία. Χρήσιμη και για την εποχή μας, αφού ξεσκεπάζει τι πραγματικά επιδιώκει ένας δικτάτορας σαν τον Χίτλερ. Ένας δικτάτορας που δεν βρέθηκε στην εξουσία τυχαία. Δεν πρόκειται για έναν τυχαίο παρανοϊκό, αλλά για τον τολμηρότερο, τον πλέον αδίστακτο υλοποιητή αυτών που είχαν σαν στρατηγικό στόχο τη φτώχεια και την πείνα του κόσμου, και που για να τα πετύχουν έπρεπε να ισοπεδώσουν, να εξαλείψουν τη δημοκρατία. Μέσα από την ταινία του αυτή ο Σαρλώ αποδεικνύει πως η φτώχεια και η πείνα οφείλονται σε συνειδητή πολιτική άδικης διανομής των προϊόντων και όχι σε κάποιες συγκυρίες της εποχής.

Ο Τσάρλι Τσάπλιν πάλεψε πολύ για να κάνει αυτή την ταινία. Ξόδεψε ο ίδιος 1,5 εκατομ. δολάρια από την προσωπική του περιουσία για να υποστηρίξει την παραγωγή της. Η ταινία δέχτηκε καταιγισμό απαγορεύσεων για την προβολή της.  Ιδιαίτερα στην Γερμανία από τον Χίτλερ, αλλά και στην Ιταλία από τον Μουσολίνι, ενώ στην Ισπανία πρωτο-προβλήθηκε μόνο μετά το θάνατο του δικτάτορα Φράνκο το 1975.

Δείτε αποσπάσματα στο video:

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399