Τα παιδιά σας θυμώνουν εύκολα;

Ο θυμός είναι ένα «ύπουλο» συναίσθημα που φυσικά δεν είναι προνόμιο μόνο των μεγάλων.

Ο χαρακτηρισμός «ύπουλος» του αποδίδεται γιατί κρύβει άλλα συναισθήματά από πίσω του που δύσκολα γίνονται αντιληπτά απ΄την αρχή.

Πολλές φορές τα παιδιά σας καλούνται να αντιμετωπίσουν καταστάσεις που δεν τους αρέσουν ή αναστατώνουν την καθημερινότητα τους. Λογικό λοιπόν να θυμώνουν και να εκφράζουν τη δυσαρέσκιά τους.

Εσείς από τη μεριά σας εκτός από το να τα καθησυχάζετε την ώρα που συμβαίνει κάτι τέτοιο, μπορείτε να μάθετε τα μικρά σας να αντιδρούν πιο ήρεμα.

•Είναι γνωστό ότι τα παιδιά, κυρίως στις πολύ μικρές ηλικίες, μιμούνται τις αντιδράσεις των γονιών τους. Επομένως, πρέπει πρώτα εσείς να είστε ψύχραιμοι και να αντιμετωπίζετε με ηρεμία καταστάσεις που προκαλούν ένταση και θυμό.

•Συμβαίνει επίσης συχνά τα μικρά παιδιά, να γκρινιάζουν γιατί πολύ απλά δεν είναι σε θέση να ζητήσουν κάποιες από τις ανάγκες τους, όπως πείνα, δίψα ή νύστα. Μάθετε λοιπόν να αποκρυπτογραφείτε τα παιδιά σας κι έτσι θα αποφύγετε τις άσκοπες γκρίνιες.

•Μην προσπαθήσετε να κάνετε το παιδί να σταματήσει την γκρίνια δίνοντάς του καραμέλες, ή διάφορες λιχουδιές. Στην πραγματικότητα αυτό που κάνετε είναι να το επιβραβεύετε, κάτι που το παιδί αντιλαμβάνεται και θα το έχει και σαν μελλοντική τακτική.

•Αντιμετωπίστε το θυμό του παιδιού σας σαν να ήταν ενήλικας. Αφήστε το να ηρεμήσει, λέγοντάς του ότι θα μπορέσετε να μιλήσετε αφού σταματήσει. Τότε εξηγήστε του γιατί μία τέτοια συμπεριφορά δεν είναι σωστή.

•Βρείτε έναν τρόπο που τα βοηθούν να ηρεμούν. Είναι διαφορετικό σε κάθε παιδί κι εσείς καλείτε να το ανακαλύψετε. Άλλα παιδιά χρειάζονται λίγο χρόνο μόνα τους κι άλλα θέλουν συζήτηση.

Με την κατάλληλη ψυχραιμία από μέρους σας, τα παιδιά θα μάθουν να διαχειρίζονται το θυμό τους.

(πηγή: briefingnews.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399