Το άγχος αυξάνει την βία

Άγχος, για τα μαθήματα, τους βαθμούς, τις εξετάσεις, το διάβασμα, το φόρτο εργασίας στο σπίτι. Τεράστια οικονομικά προβλήματα, αύξηση των κρουσμάτων βίας μέσα στα σχολεία αλλά και φιλίες… ηλεκτρονικές! Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα έρευνας που διεξήγαγε η εταιρεία Pulse RC με την επιστημονική συνεργασία του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ). Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 1.000 γονείς με παιδιά ηλικίας 10 έως 17 ετών, ανέδειξε ότι η δραματική επιδείνωση στην οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών έχει ανατρέψει τη ζωή τους. Το 80% των ερωτώμενων γονιών απάντησαν πως η οικονομική τους κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και πως η κρίση που βιώνει η οικογένειά τους έχει επηρεάσει τις παροχές, εκπαιδευτικές, πολιτιστικές, αθλητικές, προς τα παιδιά.Το 43% των γονιών δηλώνουν πως έκαναν ορισμένες περικοπές στις παροχές των παιδιών τους, ενώ επτά στους δέκα γονείς, που ανήκουν στα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα, δήλωσαν πως περιέκοψαν όλες τις παροχές προς τα παιδιά τους. Αυξητικές τάσεις από το 2008, οπότε είχε γίνει η προηγούμενη αντίστοιχη έρευνα, παρουσιάζουν και τα κρούσματα βίας στα σχολεία. Σε ποσοστό 58% απάντησαν πως το σχολείο τους είναι ο κύριος τόπος εμπειριών από περιστατικά βίας.

Μάλιστα, ένα στα πέντε παιδιά έχει ζητήσει να αλλάξει σχολείο εξαιτίας φόβου από επιθετικές συμπεριφορές συμμαθητών του. Η ομαλή σχολική ζωή δεν είναι πια δεδομένη, ενώ ο φόβος ολοένα και αυξάνει σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Σε πολύ υψηλά επίπεδα, ανησυχητικά γι’ αυτές τις ηλικίες, κυμαίνεται το άγχος που αντιμετωπίζουν τα παιδιά για το σχολείο. Τα τέσσερα στα πέντε παιδιά βιώνουν καταστάσεις άγχους που συνδέονται με τη σχολική ζωή τους. Υπερβολικός χρόνος για εργασία στο σπίτι, επιδόσεις στα μαθήματα, εξετάσεις, κυρίως για μαθητές Λυκείου, είναι τα θέματα που κάνουν τα παιδιά να αγχώνονται και να αγωνιούν καθημερινά.

Το Διαδίκτυο

Την ίδια στιγμή, η έρευνα επιβεβαίωσε αυτό που όλοι γνωρίζουμε. Ότι ο υπολογιστής και το Ίντερνετ έχουν μπει οριστικά πια στην καθημερινότητα των μαθητών καταλαμβάνοντας αποκλειστικά όλο τον ελεύθερο χρόνο τους. Οι πιο πολλοί μαθητές, δυστυχώς, σήμερα αναζητούν και κάνουν φιλίες μέσα από το Διαδίκτυο και όχι από τον κοινωνικό τους περίγυρο. Σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσαν οι γονείς τους, επτά στους δέκα μαθητές έχουν φιλίες ηλεκτρονικές.

(πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ) 

 

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/teachers/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399