Παιδί 2 ετών με σημάδια εφηβείας! Δείτε τι συνέβη με τον πατέρα του

paidi_2eton_efivosΈνα 2χρονο αγόρι έδειξε σημάδια εφηβείας, αφότου εκτέθηκε στο τζελ τεστοστερόνης του πατέρα του. Αν και σπάνιο, αυτό είναι ένα πρόβλημα που έχει τεκμηριωθεί πολλές φορές στην ιατρική βιβλιογραφία.

Μιλώντας στο Insider, η μητέρα του αγοριού από το Μπράιτον στο Ηνωμένο Βασίλειο αντιλήφθηκε το πρόβλημα, όταν ο γιος της μεγάλωσε αισθητά για την ηλικία του.

“Ήξερα ότι δεν ήταν φυσιολογικό”, είπε η Erica Brownsell. “Είχε μεγάλες, σταθερές στύσεις και το ύψος και το βάρος του ήταν εκτός κάθε σχετικού πίνακα ανάπτυξης”.

«Ζύγιζε 12 κιλά σε ηλικία ενός έτους και έπαιρνε πάνω από 0,9 κιλά κάθε μήνα μεταξύ ενός και ενάμισι έτους. Δεν ήταν λίπος, μόνο μυς».

Οι εξετάσεις αίματος έδειξαν ότι το αγόρι είχε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης, της κύριας ανδρικής ορμόνης, που αυξάνεται δραματικά κατά την εφηβεία. Οι γιατροί απέκλεισαν κοινές αιτίες αυτής της πάθησης, όπως προβλήματα με το ενδοκρινικό σύστημα, ή κάποια συγγενή διαταραχή, αλλά η υποκείμενη αιτία παρέμενε μυστήριο.

“Ήταν πολύ τρομακτικό”, πρόσθεσε ο μητέρα του παιδιού. “Κανείς δεν φαινόταν να ξέρει τι συνέβαινε”.

Στη συνέχεια, ένας γιατρός υπέθεσε εάν μπορεί το φαινόμενο να σχετίζεται με την έκθεση του παιδιού σε τεχνητές θεραπείες τεστοστερόνης. Όπως αποδείχθηκε, ο πατέρας του αγοριού, ο Peter, γεννήθηκε με μια περίπλοκη πάθηση των όρχεων και έβαζε τζελ τεστοστερόνης στο δέρμα του κάθε μέρα για αρκετά χρόνια.

Το τζελ τεστοστερόνης εφαρμόζεται γενικά στους ώμους, τους βραχίονες ή το στομάχι και η ορμόνη απορροφάται από το δέρμα. Φαίνεται ότι ο 2χρονος πρέπει να ήρθε σε επαφή με το τοπικό ορμονικό τζελ στο δέρμα του μπαμπά του.

Μέσα από αυτήν την ταλαιπωρία της οικογένειας, ο πατέρας του παιδιού ξεκίνησε εκστρατεία ενημέρωσης και προειδοποίησης που θα εμφανίζονται στην εξωτερική συσκευασία των τζελ τεστοστερόνης στο Ηνωμένο Βασίλειο, μαζί με οδηγίες φυλλαδίου που υπογραμμίζουν τους κινδύνους της θεραπείας.

Υπάρχουν πολλές ιατρικές αναφορές που έχουν επισημάνει παρόμοια προβλήματα με την έκθεση σε τζελ τεστοστερόνης που πυροδοτεί την πρώιμη εφηβεία σε μικρά παιδιά.

Σε μια περίπτωση που δημοσιεύθηκε το 2007, γιατροί στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ αναφέρουν πώς ένα αγόρι 16 μηνών ανέπτυξε τρίχες στην ηβική [εριοχή, ένα ασυνήθιστα μεγάλο πέος και είχε συχνές στύσεις. Και πάλι, αποδείχτηκε ότι το παιδί εκτέθηκε άθελά του στο τζελ τεστοστερόνης του πατέρα του.

Μια άλλη παρόμοια περίπτωση αναφέρθηκε και το 2008 στο Τέξας, όπου ένα 2χρονο αγόρι, του οποίου ο πατέρας χρησιμοποιούσε επίσης τοπικό συμπλήρωμα τεστοστερόνης, άρχισε να αναπτύσσει ηβικές τρίχες. Κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να τονιστούν οι πιθανοί κίνδυνοι από τη χρήση τοπικών τζελ τεστοστερόνης, ειδικά εάν όσοι κάνουν θεραπεία περνούν χρόνο με παιδιά.

“Οι ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία με αυτά τα προϊόντα θα πρέπει να εκπαιδεύονται σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους από την έκθεση τρίτων ατόμων σε τεστοστερόνη και τους τρόπους περιορισμού της έκθεσης αυτής”, καταλήγει η σχετική δημοσίευση.

(Πηγή: iatropedia.gr με πληροφορίες από insider.com, iflscience.com)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399