Ένωση Αφρικανών Γυναικών: Ξέρετε πως είναι να είσαι μετανάστης στην Ελλάδα;

(Fosphotos: Φωτογραφία από το Φεστιβάλ Αφρικανικής Γαστρονομίας και Λαϊκής Τέχνης)

(Fosphotos: Φωτογραφία από το Φεστιβάλ Αφρικανικής Γαστρονομίας και Λαϊκής Τέχνης)

Τις προσωπικές ιστορίες μεταναστών, που ζουν στην Ελλάδα και περιμένουν την άδεια παραμονής, και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν παρουσίασε, η εκπρόσωπος της Ένωσης Αφρικανών Γυναικών Λορέτα Μακόλι στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τον μεταναστευτικό κώδικα.

Η Λορέτα Μακόλι, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ιστορία μιας μητέρας που το παιδί της νοσηλεύεται με βαριά ασθένεια σε νοσοκομείο. «Πρέπει να κάνει εγχείρηση το παιδί. Πρέπει η μάνα να υπογράψει. Δεν πάει να υπογράψει γιατί φοβάται. Δεν έχει άδεια παραμονής».

«Ξέρω μια άλλη μάνα που αρρώστησε βαριά το παιδί της και πρέπει να πάει στο εξωτερικό. Δεν μπορεί να πάει λόγω του ότι δεν έχει άδεια παραμονής. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, μια μάνα τριών ανήλικων παιδιών έπαθε εγκεφαλικό. Είναι ανασφάλιστη. Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε για να βοηθήσουμε», σημείωσε.

Η Λορέτα Μακόλι, που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα εδώ και 31 χρόνια, αναφέρθηκε και στα προβλήματα που βιώνει η ίδια. «Έχω 20 χρόνια να δω το παιδί μου. Εγώ εδώ, να δουλεύω, και αυτό στην Αφρική, από τότε που γεννήθηκε, γιατί δεν μπορώ να του βγάλω άδεια παραμονής και να το φέρω στην Ελλάδα. Μόνο κάποια μάνα εδώ μέσα μπορεί να με καταλάβει», είπε απευθυνόμενη προς την επιτροπή.

Η Λορέτα Μακόλι ήταν μία από τις εκπροσώπους αρμόδιων φορέων που είχαν κληθεί σήμερα, Παρασκευή, για να εκφράσουν την άποψη τους στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για τον μεταναστευτικό κώδικα.

«Έχω ένα μεγάλο παράπονο. Κάνουμε προσπάθειες συνεχώς, αλλά λόγω του φαύλου κύκλου που υπάρχει, πάντα βρίσκουμε εμπόδιο για να πάρουμε τις άδειες παραμονής», δήλωσε η κ. Μακόλι. «Οι ελληνίδες γυναίκες, όταν πάνε να γεννήσουν, πληρώνουν αμοιβή 300 ευρώ. Οι μετανάστριες πρέπει να καταβάλουν τα διπλάσια. Όταν γεννηθεί ένα παιδί εδώ και φθάσει η ώρα να πάει σχολείο, τα εμπόδια για τα χαρτιά παραμονής είναι τεράστια. Παρ’ όλο που οι γονείς τους μπορεί να είναι νόμιμοι. Και έτσι σταματάνε το σχολείο, γιατί δεν έχουν χαρτιά», τόνισε μεταξύ άλλων.

«Δεν λέμε ότι δεν είναι καλά που φύγαμε από τη χώρα μας λόγω πολέμου. Από τη μια πλευρά είναι καλό, γιατί σωθήκαμε και είμαστε στην Ελλάδα. Ξέρετε, όμως, τι περνάμε κάθε φορά που περνάς το δρόμο να ακούς να σου φωνάζουν ‘χαλάσατε την Ελλάδα. Είστε εγκληματίες!’; Όλοι υποφέρουμε από τα εγκλήματα. Πρέπει να μιλάμε μία γλώσσα σε αυτά. Δεν φταίνε μόνο οι μετανάστες» επισήμανε, σύμφωνα πάντα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, και κατέληξε λέγοντας: «Θέλω να αλλάξει κάποιος τη θέση του μαζί μου. Αυτός που τα λέει αυτά να δει και τι περνάμε εμείς. Οικογένειες μεταναστών έχουν διαλυθεί, λόγω της άδειας παραμονής. Η νομιμοποίηση δεν κάνει κακό στη χώρα».

Απευθυνόμενος προσωπικά στην ίδια, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Λεωνίδας Γρηγοράκος, δεσμεύθηκε ότι το υπουργείο θα ασχοληθεί όχι μόνο με τις περιπτώσεις στις οποίες αναφέρθηκε η Λορέτα Μακόλι, αλλά και με όλες τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί από κόμματα και φορείς.

«Η ελληνική δημοκρατία θεωρεί τους μετανάστες εθνικό κεφάλαιο. Τους θεωρούμε ανθρώπους της διπλανής μας πόρτας. Ιδιαίτερα, για όσους συντρέχουν ανθρωπιστικοί λόγοι, είμαστε πολύ ευαίσθητοι. Και να ξέρετε, το μεταναστευτικό είναι κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα της ελληνικής προεδρίας» είπε ο Λεωνίδας Γργοράκος και δεσμεύτηκε για τηλεφωνική επικοινωνία σε προσωπικό επίπεδο τόσο του ιδίου όσο και των άλλων υπηρεσιακών παραγόντων για να υπάρχει άμεση ανταπόκριση στα προβλήματα.

(πηγή: tvxs.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399