Καταδίκη της Ελλάδας για απάνθρωπες συνθήκες κράτησης ανήλικων προσφύγων

Συντάκτης: Δημήτρης Αγγελίδης

anilikoi_prosfΤην καταδίκη της Ελλάδας για την απάνθρωπη και εξευτελιστική κράτηση εννέα ασυνόδευτων ανήλικων το 2016, που υποβλήθηκαν στο λεγόμενο καθεστώς «προστατευτικής φύλαξης» σε αστυνομικά τμήματα της Βόρειας Ελλάδας για περίοδο από 21 μέχρι 33 ημέρες, αποφάσισε ομόφωνα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (H.A. και άλλοι εναντίον Ελλάδας).

Η απόφαση είναι σημαντική καθώς δεκάδες ασυνόδευτοι ανήλικοι κρατούνται για μεγάλο διάστημα σε εντελώς ακατάλληλα κρατητήρια μέχρι να βρεθεί θέση να παραπεμφθούν σε άλλες δομές, πρακτική την οποία χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» η Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπως υπενθυμίζει το Δικαστήριο.

Πρόκειται για έξι Σύρους, δύο Αφγανούς και έναν Μαροκινό, τότε ηλικίας 14 έως 17 ετών, οι οποίοι εισήλθαν στην Ελλάδα λίγο πριν από την υπογραφή της ευρωτουρκικής συμφωνίας τον Μάρτιο του 2016.

Οι ανήλικοι κρατήθηκαν στα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων για παρατεταμένο διάστημα, σε συνθήκες που το Δικαστήριο έκρινε απάνθρωπες και εξευτελιστικές, χωρίς αύλειο χώρο, κατάλληλη σίτιση ή δυνατότητα επικοινωνίας με τον έξω κόσμο, στο «καθεστώς προστατευτικής φύλαξης» το οποίο χαρακτηρίζει απαράδεκτο η Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στη συνέχεια οι ανήλικοι διέμειναν στη λεγόμενη ασφαλή ζώνη του κέντρου φιλοξενίας στα Διαβατά, σε συνθήκες που το Δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπερβαίνουν την κόκκινη γραμμή που θα παραβίαζε τα δικαιώματά τους. Αποφάσισε όμως ότι η κράτησή τους σε συνοροφυλάκια και αστυνομικά τμήματα αποτελεί παράνομη στέρηση της ελευθερίας τους. Αποφάσισε επιπλέον ότι οι ενέργειες των αρχών παραβίασαν το δικαίωμα γρήγορης απόφασης σχετικά με τη νομιμότητα της κράτησης.

Το Δικαστήριο σημειώνει ότι οι ανήλικοι είχαν ήδη κρατηθεί για μεγάλο διάστημα σε κρατητήρια, πριν προτείνει το αρμόδιο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης την τοποθέτησή τους σε κέντρα υποδοχής ασυνόδευτων ανηλίκων, ενώ ο εισαγγελέας Κακουργιοδικείου Κιλκίς, που είχε την επιμέλειά τους κατά τον νόμο, δεν τους έφερε σε επαφή με δικηγόρο ούτε προσέβαλε την απόφαση κράτησης, ώστε να μεταφερθούν γρηγορότερα σε κατάλληλες δομές.

(Πηγή: efsyn.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399