Απειλούνται με εξαφάνιση τα τροπικά φυτά – Το 1/3 της τροπικής χλωρίδας της Αφρικής αναμένεται να εξαφανιστεί, μεταξύ των οποίων και τα καφεόδεντρα

ejafan_tropikon_fyton_1Τα φυτά της Αιθιοπίας, της Κεντρικής Αφρικής, της κεντρικής Τανζανίας και του νότιου Κονγκό κινδυνεύουν πλέον άμεσα και σε κάποια είδη η εξαφάνιση απειλεί ακόμα και το 40% από αυτά.

Αυτό μας λέει μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Science Advances» και εκτίμησε την κατάσταση 22.036 ειδών τροπικής χλωρίδας της Αφρικής.

Και βρήκε πως το 1/3 απειλείται άμεσα, ενώ άλλο 1/3 αποτελείται από σπάνια φυτά που ούτως ή άλλως διατρέχουν κίνδυνο στο άμεσο μέλλον.

ejafan_tropikon_fyton_2Με υπολογιστικά μοντέλα και άλλες προωθημένες τεχνικές εκτίμησης του κινδύνου, η ερευνητική ομάδα απεικόνισε μια ακόμα τρομακτικότερη εικόνα από αυτή που ήξερε ήδη η επιστήμη.

Η μελέτη κατέληξε πως το 32% των ειδών απειλούνται ευθέως με εξαφάνιση, κάπου 7.000 είδη. Μια τέτοια μαζική εξαφάνιση είναι αποφασιστικής σημασίας για τη βιοποικιλότητα του πλανήτη, αλλά και την ατμόσφαιρα και τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα.

ejafan_tropikon_fyton_3Η ζημιά στα οικοσυστήματα της Αφρικής θα επηρεάσει όλο τον πλανήτη, αλλά και καθημερινές συνήθειές μας. Το 60% των φυτών που ανήκουν στο είδος Coffea, με κάποια από αυτά να αποδίδουν τον γνωστό μας καφέ, απειλούνται με εξαφάνιση.

Η μελέτη καταλήγει πως η κλιματική αλλαγή θα τα κάνει κάποια στιγμή παρελθόν…

(Πηγή: newsbeast.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399