Σε κίνδυνο 59 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Ευρώπη

Φωτογραφία αρχείου / AP Photo/Nam Y. Huh

Φωτογραφία αρχείου / AP Photo/Nam Y. Huh

Τους επόμενους μήνες μπορεί να διπλασιαστεί η ανεργία στην Ευρώπη προβλέπει ανάλυση του διεθνούς οίκου McKinsey, που εκτιμά ότι οι εργαζόμενοι που θα επηρεαστούν περισσότερο απασχολούνται στον τομέα των υπηρεσιών και πωλήσεων, στα τρόφιμα και τις οικοδομές.

Στην έκθεση που δημοσιεύεται σήμερα, εκτιμάται ότι έως 59 εκατομμύρια θέσεις εργασίας βρίσκονται σε κίνδυνο, λόγω των μειωμένων ωραρίων, των αναγκαστικών αδειών και της οριστικής κατάργησής τους.

Η McKinsey παροτρύνει τις κυβερνήσεις σε «γρήγορη και αποφασιστική ανάληψη δράσης», λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορετικές επιπτώσεις σε βιομηχανίες, επαγγέλματα και δημογραφικά στοιχεία.

«Η Ευρώπη πρέπει να αποφύγει τη σημαντική αύξηση της ανεργίας, όπως αυτή που είδαμε στη διάρκεια της κρίσης του 2008-2009», όταν η ανεργία έφθασε και το 27%, αναφέρει η έκθεση, που προειδοποιεί ότι οι κοινωνικές ανισότητες μπορεί να διογκωθούν από το οικονομικό σοκ.

Οι νεαρότεροι εργαζόμενοι και το προσωπικό σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είναι οι πλέον εκτεθειμένοι και παράλληλα με τα οικονομικά μέτρα στήριξης η McKinsey συμβουλεύει την αναδιάταξη των εργαζομένων σε κρίσιμους τομείς, όπως για παράδειγμα οι έμποροι τροφίμων μπορούν προσωρινά να απασχολήσουν εργαζόμενους σε εστιατόρια. Επιπλέον μπορεί να γίνει επανεκπαίδευση εργαζομένων μέσω κρατικών προγραμμάτων και επιδότηση των εργοδοτών τους.

Για την προστασία των θέσεων εργασίας, αναφέρει η έκθεση, οι εταιρείες ενδέχεται να χρειαστεί να διαχωρίσουν τις βάρδιες εργασίας, να χωρίσουν το εργατικό δυναμικό ή να αυξήσουν τις επενδύσεις στην εξ αποστάσεως εργασία.

(Πηγή: efsyn.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399