Ποια παιδιά είναι ευάλωτα στον κορονοϊό

Σημαντικό το κλείσιμο των σχολείων, όχι όμως αρκετό – Τι έδειξε νέα μελέτη

koronoios_evalota_paidiaΕρευνητές από την Κίνα, τις ΗΠΑ και την Ιταλία, με επικεφαλής τον δρ Χονγκτζέ Γιου της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Φουντάν της Σαγκάης ανέπτυξαν ένα μαθηματικό μοντέλο μεταδοτικότητας του κορονοϊού, με βάση στοιχεία ιχνηλάτησης από σχεδόν 1.200 ανθρώπους στην Ουχάν -που ήταν το επίκεντρο της πανδημίας- και στη Σαγκάη.

Η μελέτη έδειξε ότι η πιθανότητα λοίμωξης από τον κορονοϊό αυξάνεται με την ηλικία.

Τα παιδιά ηλικίας έως 14 ετών είναι ευάλωτα σε λοίμωξη COVID-19 μόνο σε ποσοστό περίπου 40% σε σχέση με τα άτομα άνω των 65 ετών, δηλαδή ένας ηλικιωμένος έχει υπερδιπλάσια πιθανότητα να μολυνθεί από τον κορονοϊό.

Τα παιδιά έως 14 ετών είναι επίσης λιγότερο ευάλωτα στον κορονοϊό, αν και σε μικρότερο βαθμό, σε σχέση με την ηλιακή ομάδα 15-64 ετών.

Η μελέτη συμπεραίνει επίσης ότι τα αυστηρά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και η συνακόλουθη μείωση στις καθημερινές διαπροσωπικές επαφές ήταν επαρκείς παρεμβάσεις για να ανακόψουν δραστικά την εξάπλωση του ιού.

Το μοντέλο δείχνει ότι ενώ το έγκαιρο κλείσιμο των σχολείων συνέβαλε στον περιορισμό της επιδημίας κατά 40% έως 60%, μειώνοντας τα κρούσματα και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, δεν ήταν αρκετό. Καθοριστικό ρόλο έπαιξε, σύμφωνα με τους ερευνητές, ο περιορισμός των επαφών μεταξύ ανθρώπων ακόμα και μέσα στα ίδια τα κινεζικά νοικοκυριά.

(Πηγή: newsbeast.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399