Αφρικανικές χώρες ζητούν έρευνα για τον «συστημικό ρατσισμό και την αστυνομική βία» στις ΗΠΑ

REUTERS/SHANNON STAPLETON

REUTERS/SHANNON STAPLETON

Αφρικανικές χώρες έχουν συντάξει κείμενο με το οποίο ζητούν από τον ΟΗΕ να ερευνήσει «τον συστημικό ρατσισμό» και «την αστυνομική βία» στις ΗΠΑ και αλλού, με στόχο να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των ανθρώπων αφρικανικής καταγωγής, σύμφωνα με το προσχέδιο της απόφασης το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Reuters.

Στο προσχέδιο, το οποίο κυκλοφορεί μεταξύ των διπλωματών στη Γενεύη, οι αφρικανικές χώρες εκφράζουν την ανησυχία τους «για τα πρόσφατα περιστατικά αστυνομικής βίας εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των Αφρικανών και των ανθρώπων αφρικανικής καταγωγής».

Το κείμενο θα συζητηθεί αύριο Τετάρτη στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Το 47μελές Συμβούλιο συμφώνησε σήμερα να συγκληθεί εκτάκτως έπειτα από αίτημα της Μπουρκίνα Φάσο, το οποίο υποβλήθηκε εκ μέρους των αφρικανικών χωρών μετά τον θάνατο στις 25 Μαΐου του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ κατά τη βίαιη προσαγωγή του από λευκούς αστυνομικούς στη Μινεάπολη των ΗΠΑ, ένα γεγονός που έχει προκαλέσει κινητοποιήσεις σε όλο τον κόσμο.

Οι ΗΠΑ, οι οποίες αποχώρησαν πριν από δύο χρόνια από το Συμβούλιο κατηγορώντας το ότι είναι προκατειλημμένο εναντίον του Ισραήλ, δεν έχουν σχολιάσει την κίνηση αυτή των αφρικανικών χωρών.

Το προσχέδιο, που ενδέχεται να τροποποιηθεί έπειτα από διαβουλεύσεις, ζητεί τη δημιουργία «μιας ανεξάρτητης, διεθνούς επιτροπής έρευνας (…) προκειμένου να επαληθεύσει γεγονότα και συνθήκες που σχετίζονται με τον συστημικό ρατσισμό, τις καταγγελλόμενες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και την κακοποίηση Αφρικανών και ανθρώπων αφρικανικής καταγωγής στις ΗΠΑ και σε άλλα μέρη του κόσμου».

Η επιτροπή θα πρέπει να εξετάσει την αντίδραση των ομοσπονδιακών, των τοπικών και των κρατιδιακών κυβερνήσεων απέναντι στις ειρηνικές διαδηλώσεις, «περιλαμβανομένης της καταγγελλόμενης χρήσης υπερβολικής βίας εναντίον διαδηλωτών, περαστικών και δημοσιογράφων».

Το προσχέδιο ζητεί από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες να συνεργαστούν πλήρως με την έρευνα, τα πρώτα ευρήματα της οποίας να προβλέπεται να ανακοινωθούν σε ένα χρόνο.

(Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399