Να αφυπνιστούν οι κυβερνήσεις ζητά ο ΠΟΥ, ενώ καλπάζει η πανδημία στην αμερικανική ήπειρο

AP Photo/Ariana Cubillos

AP Photo/Ariana Cubillos

Την ώρα που τα επιβεβαιωμένα εκατομμύρια του νέου κορονοϊού πλησιάζουν επισήμως τα 11 εκατομμύρια, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί τις πληγείσες χώρες να αφυπνιστούν και να «συμμετάσχουν στη μάχη», καθώς «οι αριθμοί δεν ψεύδονται».

«Ήρθε πράγματι η ώρα οι χώρες να κοιτάξουν τους αριθμούς. Σας παρακαλώ, μην αγνοείτε αυτά που σας λένε οι αριθμοί», δήλωσε ο Μάικ Ράιαν, ο επικεφαλής του προγράμματος εκτάκτων υγειονομικών καταστάσεων του ΠΟΥ, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την κατάσταση στο Μεξικό αλλά διευκρίνισε ότι το μήνυμά του απευθύνεται σε πολλές χώρες.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, δήλωσε ότι ο διεθνής οργανισμός αναμένει σε δύο εβδομάδες τα αρχικά αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές, που διεξάγει με φάρμακα τα οποία μπορεί να είναι δραστικά στη θεραπεία ασθενών με Covid-19.

Ο Ράιαν επεσήμανε ότι δεν θα είναι συνετή μια πρόβλεψη για το πότε ένα εμβόλιο για την Covid-19 θα μπορεί να είναι έτοιμο για μαζική διανομή. Ενώ ένα υποψήφιο φάρμακο μπορεί να δείξει την αποτελεσματικότητά του μέχρι το τέλος του έτους, το ερώτημα είναι πόσο σύντομα θα μπορεί να παραχθεί μαζικά, επισήμανε.

«Ο ΠΟΥ κατανοεί πλήρως ότι υπάρχουν καλοί λόγοι για τις χώρες που θέλουν να ανασυγκροτήσουν τις οικονομίες τους» αλλά πρόσθεσε πως «ούτε μπορείτε να αγνοείτε το πρόβλημα, το οποίο δεν θα εξαφανιστεί δια μαγείας». «Πρέπει να σταματήσουμε αυτόν τον ιό τώρα», επέμεινε.

«Οι χώρες αντιμετωπίζουν δύσκολες επιλογές αλλά οφείλουν απόλυτα να σπάσουν τις αλυσίδες μετάδοσης”, συμπεριλαμβάνοντας την υιοθέτηση μέτρων καραντίνας “αν δεν υπάρχει εναλλακτική λύση», τόνισε ο Ράιαν.

Η Λατινική Αμερική ξεπέρασε σε αριθμό κρουσμάτων την Ευρώπη 

Στο μεταξύ για πρώτη φορά μετά την εκδήλωση της πανδημίας, η Λατινική Αμερική ξεπέρασε σήμερα την Ευρώπη σε αριθμό κρουσμάτων, με περισσότερα από 2,7 εκατομμύρια ασθενείς, παρά το γεγονός ότι η γηραιά ήπειρος παραμένει η περιφέρεια του κόσμου που θρηνεί τα περισσότερα θύματα, σχεδόν 200.000 νεκρούς.

Τουλάχιστον 522.246 άνθρωποι έχουν πεθάνει και περισσότεροι από 10.922.300 έχουν μολυνθεί, σύμφωνα με τον απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου, χωρίς να σημαίνει ότι οι αριθμοί αντανακλούν την πραγματικότητα.

Ορισμένες χώρες κάνουν διαγνωστικά τεστ μόνο στα βαριά περιστατικά, άλλες χρησιμοποιούν τα τεστ κατά προτεραιότητα για την ιχνηλάτηση, ενώ ένας αριθμός φτωχών χωρών διαθέτει περιορισμένες δυνατότητες ανίχνευσης.

Σε σύγκριση με τον χθεσινό απολογισμό, καταγράφηκαν σε όλον τον κόσμο 4.553 νέοι θάνατοι και 171.029 νέα κρούσματα. Οι χώρες όπου αναφέρθηκαν οι περισσότεροι θάνατοι μέσα σε ένα 24ωρο είναι η Βραζιλία (1.252), το Μεξικό (679) και η Ινδία (379).

Οι ΗΠΑ παραμένουν η πλέον πληγείσα χώρα τόσο σε αριθμό νεκρών όσο και κρουσμάτων, με 128.740 θανάτους και 2.739.879 κρούσματα. Ακολουθεί η Βραζιλία με 61.884 νεκρούς και 1.496.858 κρούσματα, η Βρετανία με 44.131 νεκρούς (284.276 cas κρούσματα), η Ιταλία με 34.833 νεκρούς (241.184 κρούσματα) και η Γαλλία με 29.893 νεκρούς (203.367 κρούσματα).

Τέλος, σημειώνεται πως η Ισπανία κατέγραψε σήμερα 17 νέους θανάτους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ήτοι ο μεγαλύτερος ημερήσιος αριθμός νεκρών από τη 19η Ιουνίου, την ώρα που πολλοί Ισπανοί αναχωρούν για διακοπές και η χώρα ανοίγει αύριο τα σύνορά της στους υπηκόους 12 χωρών, ακολουθώντας τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

(Πηγή: efsyn.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399