Πλησιάζει προς την Γη ένας βράχος «UFO»

Ο διαστημικός βράχος 2014 UN271 κατευθύνεται προς το κέντρο του ηλιακού μας συστήματος - NASA/JPL-Caltech

Ο διαστημικός βράχος 2014 UN271 κατευθύνεται προς το κέντρο του ηλιακού μας συστήματος – NASA/JPL-Caltech

Μελετώντας δεδομένα του ερευνητικού προγράμματος Dark Energy Survey εντοπίστηκε από αστρονόμους ένα τεράστιο διαστημικό σώμα που κινείται στο νέφος Oort που βρίσκεται στις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος αλλά κινείται κατά περιόδους και προς το εσωτερικό του. Με άρθρο τους στην διαδικτυακή υπηρεσία προδημοσιεύσεων arXiv οι ερευνητές αναφέρουν ότι πρόκειται για ένα διαστημικό βράχο με διάμετρο 100-400 χλμ. μέγεθος που τοποθετείται ανάμεσα σε ένα νάνο πλανήτη και ένα «μέγκα-κομήτη» όπως τον χαρακτηρίζουν.

Είναι πολύ πιθανό να μάθουμε σύντομα τι ακριβώς είναι αυτό το διαστημικό σώμα που έλαβε την κωδική ονομασία 2014 UN271 αφού αυτή την περίοδο κινείται προς το κέντρο του ηλιακού μας συστήματος και θα φτάσει μέσα στην επόμενη δεκαετία σε απόσταση από τον Ήλιο παρόμοια με αυτή που βρίσκεται ο Κρόνος.

Έτσι οι επιστήμονες θα έχουν την ευκαιρία να στρέψουν τα διαστημικά και επίγεια τηλεσκόπια σε εκείνη την περιοχή για να παρατηρήσουν αυτόν τον διαστημικό βράχο. Είναι μάλιστα μια μοναδική ευκαιρία αφού είναι η πρώτη φορά μετά από 600 χιλιάδες έτη που αυτό το διαστημικό σώμα εισέρχεται τόσο βαθιά στο ηλιακό μας σύστημα και πλησιάζει σε σχετικά κοντινή απόσταση τον πλανήτη μας. Η τροχιακή του κίνηση έχει εκπλήξει τους επιστήμονες αφού ολοκληρώνεται σε 612,190 έτη και μάλιστα κινείται με ένα τρόπο και μια δυναμική που δεν μπορούν προς το παρόν να εξηγήσουν οι ειδικοί που ευελπιστούν να πάρουν απαντήσεις όταν μας πλησιάσει.

(Πηγή: naftemporiki.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399