Όταν το μηδέν αποτελεί στόχο ζωής

Εκστρατεία της Ελληνικής Επιτροπής της UNICEF για ένα όραμα που όλοι μοιραζόμαστε

Κάθε χρόνο εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να πεθαίνουν από αιτίες που έχουμε τα μέσα να καταπολεμήσουμε και από ασθένειες που έχουμε τη δυνατότητα να θεραπεύσουμε. Έχουμε την τεχνολογία, την τεχνογνωσία και την ευθύνη να εκπληρώσουμε την υπόσχεσή μας να προσφέρουμε σε όλα τα παιδιά, χωρίς εξαίρεση, μια δίκαιη ευκαιρία για να επιβιώσουν και να ευημερήσουν.

Η Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF, στα πλαίσια της παγκόσμιας εκστρατείας «Δέσμευση για την Παιδική Επιβίωση – Η Ανανέωση μιας Υπόσχεσης» στην οποία συμμετέχει ενεργά η UNICEF, καλεί σε πανστρατιά ώστε να δώσουμε ένα τέλος στους θανάτους παιδιών που μπορούν να αποφευχθούν. Να κάνουμε το μηδενισμό των αποτρέψιμων θανάτων παιδιών στόχο ζωής. Για το λόγο αυτό απευθύνει έκκληση στους δεκάδες χιλιάδες φίλους, μέλη και εθελοντές της να στηρίξουν αυτή την καινούργια μεγάλη εκστρατεία για την επιβίωση των παιδιών.

Για να ενισχυθούν παρεμβάσεις που έχουν ήδη σώσει τη ζωή δεκάδων εκατομμυρίων παιδιών με εμβόλια, αντιβιοτικά, συμπληρώματα διατροφής, ειδικές εντομοαπωθητικές κουνουπιέρες για την προστασία κατά της ελονοσίας, πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό, την προώθηση του μητρικού θηλασμού, την τήρηση ασφαλών πρακτικών υγιεινής.

Το 2007, 25.500 παιδιά έχαναν τη ζωή τους καθημερινά από αιτίες που προλαμβάνονται. Ας αναλογιστούμε ότι το 1991 ο αριθμός αυτός ήταν 34.000 παιδιά. Σήμερα, έχει μειωθεί στις 21.000. Κατά τα τελευταία 50 χρόνια, η UNICEF πραγματοποίησε άλματα προόδου και βοήθησε σημαντικά στο να μειωθεί το παγκόσμιο ποσοστό παιδικής θνησιμότητας κάτω από το μισό. Το μεγαλύτερο μέρος της επιτυχίας της είναι πρόσφατο – αποτέλεσμα δοκιμασμένων και σωτήριων παρεμβάσεων σε κάθε γωνιά της γης.

Δεν υπάρχει πιο κατάφωρη ανισότητα, πιο μεγάλη αδικία, από αυτή της παιδικής θνησιμότητας.

Σε ορισμένες χώρες, τα παιδιά των φτωχότερων οικογενειών έχουν διπλάσιες πιθανότητες από εκείνα των πλουσιότερων να πεθάνουν πριν τα πέμπτα τους γενέθλια.

Πίσω από κάθε αριθμό που αυξάνεται ή μειώνεται βρίσκεται μια παιδική ζωή που είτε χάνεται, είτε κερδίζεται. Το πιο θλιβερό είναι ότι τα παιδιά χάνουν τη ζωή τους από αιτίες που προλαμβάνονται και από ασθένειες που θεραπεύονται.

Υπάρχουν σαφείς και ακλόνητες αποδείξεις ότι τα ποσοστά παιδικής θνησιμότητας στις αναπτυσσόμενες χώρες μπορεί να μειωθούν σε επίπεδα που να προσεγγίζουν εκείνων που ζουν σε πλουσιότερες χώρες, αν εστιαστούμε σε αποτελεσματικές και εφικτές παρεμβάσεις για τα παιδιά και τις οικογένειες που τις χρειάζονται περισσότερο. Να στηρίξουμε τα περισσότερο τα ξεχασμένα παιδιά, αυτά που ζουν στις φτωχότερες και πιο απομακρυσμένες κοινότητες, με τις μεγαλύτερες στερήσεις, τα παιδιά στις παραγκουπόλεις, στις φτωχογειτονιές.

Εμείς στη UNICEF σήμερα ανανεώνουμε με περισσότερη θέρμη την υπόσχεσή μας να κάνουμε ότι μπορούμε για να πραγματοποιήσουμε αυτό το μεγάλο όραμα.

Το να φθάσει λοιπόν στο μηδέν η παιδική θνησιμότητα, αποτελεί προτεραιότητα της UNICEF. Όσο τον πλησιάζουμε, τόσο περισσότερα παιδιά θα μεγαλώσουν και θα χαμογελούν υγιή και ευτυχισμένα.

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399