Μαθητές: Δεν θέλουμε το σχολείο να γίνει ένα ατέλειωτο φροντιστήριο!

Η Τράπεζα Θεμάτων

Για άλλη μια φορά οι μαθητές σήμερα θα βρίσκονται στους δρόμους διεκδικώντας αγωνιστικά τα δίκια τους. Αιχμή των κινητοποιήσεών τους, τους τελευταίους δυο μήνες, είναι το «νέο λύκειο» και η «τράπεζα θεμάτων». Όμως, η κυβέρνηση επιμένει σε αυτά τα μέτρα, παρότι έδειξαν από πέρσι τα αρνητικά τους αποτελέσματα. Σύμφωνα με χτεσινή συνέντευξη του υφυπουργού Παιδείας, Αλ. Δερμεντζόπουλου, η «τράπεζα θεμάτων είναι ένας θεσμός ο οποίος εφαρμόστηκε πέρυσι για πρώτη φορά, με όχι πολύ σωστή μέθοδο». Ο υφυπουργός αναφέρεται στο γεγονός ότι τα θέματα της «τράπεζας» πέρσι, δόθηκαν στη δημοσιότητα μόλις τρεις μέρες πριν αρχίσουν οι εξετάσεις, ενώ φέτος η «τράπεζα» ήδη έχει ανοίξει και οι μαθητές μπορούν να προετοιμάζονται για τα θέματα από τώρα. Δεν είναι όμως αυτό το πρόβλημα με την «τράπεζα», δεν είναι θέμα κακής εφαρμογής ενός μέτρου, αλλά θέμα κακού μέτρου που ταιριάζει «γάντι» με το χαρακτήρα του «νέου λυκείου», που μετατρέπεται στο σύνολό του σε προγυμναστήριο για τις εξετάσεις και την πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Είναι όμως ο μόνος θεσμός ο οποίος μπορεί να βοηθήσει και στην ολοκλήρωση της ύλης», λέει επίσης ο υφυπουργός Παιδείας για την «τράπεζα». Αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Για να ολοκληρώνεται η διδακτέα ύλη πρέπει οι καθηγητές να είναι όλοι στις θέσεις τους από την αρχή της σχολικής χρονιάς, πρέπει να μην υπάρχουν κενά. Αυτή η κοροϊδία που έγινε στα τέλη της περσινής χρονιάς, να περνούν μέσα σε δυο μαθήματα 40 και 50 σελίδες ύλης για να πουν ότι την ολοκλήρωσαν, επειδή οι εκπαιδευτικοί είχαν τοποθετηθεί σε σχολεία το Γενάρη και το Φλεβάρη… είναι πολύ πιθανό να επαναληφθεί και φέτος. Αλλά αυτό δε συνιστά ολοκλήρωση της ύλης, αφού αυτή η ύλη δεν μπορεί να αφομοιωθεί, πόσο μάλλον να δώσουν εξετάσεις πάνω σε αυτή οι μαθητές. Η «τράπεζα», λοιπόν, δε βοηθάει στην ολοκλήρωση της ύλης, αλλά την επιβάλλει όπως όπως, με τα ολέθρια αποτελέσματα των χιλιάδων μετεξεταστέων. Ούτε όμως οι μετεξεταστέοι την ενοχλούν την κυβέρνηση, αφού το υπουργείο Παιδείας δηλώνει ότι ένα ποσοστό μετεξεταστέων της τάξης του 15% είναι ανεκτό και εντός των συνηθισμένων ορίων που υπάρχουν στην ΕΕ! Όταν όμως φτιάχνουν ένα σχολείο στο οποίο το 15% των μαθητών του αποτυγχάνει σε κάποια μαθήματα, ενώ ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό περνάει τις τάξεις οριακά… τότε το σχολείο αυτό προφανώς έχει πρόβλημα, δεν μπορεί να ανταποκριθεί επαρκώς στη μορφωτική αποστολή του. Όταν υπάρχουν τέτοια ποσοστά αποτυχίας δε φταίνε κάποιοι μεμονωμένοι κακοί μαθητές, αλλά κάτι δεν πάει καλά συνολικά με το ίδιο το σχολείο.

Η «τράπεζα θεμάτων» δεν είναι τίποτα παραπάνω, παρά ένα μεγάλο πακέτο με θέματα τα οποία έχουν διδαχθεί και οφείλουν να γνωρίζουν τα παιδιά», είπε, τέλος, ο Αλ. Δερμεντζόπουλος, κι αυτό είναι αλήθεια. Ίσως άθελά του ο υφυπουργός ομολογεί την αντιπαιδαγωγική πραγματικότητα του «νέου λυκείου»: Οι μαθητές αρχίζουν πλέον στο λύκειο να διδάσκονται θέματα εξετάσεων, αντί για κανονικά μαθήματα! Ακόμα και η διδασκαλία στο λύκειο τείνει να «φροντιστηριοποιηθεί». Τα θέματα της «τράπεζας» είναι εκατοντάδες για κάθε μάθημα και κάθε θέμα απλώνεται σε πολλά κεφάλαια ύλης. Προκειμένου να ανταποκριθούν οι μαθητές στις απαιτήσεις αυτών των θεμάτων, εκπαιδευτικοί μπαίνουν στη διαδικασία να τα διδάσκουν, ενώ εμφανίζεται και πίεση από γονείς (που δεν μπορούν να στείλουν τα παιδιά τους φροντιστήριο) προς εκπαιδευτικούς να κάνουν στην τάξη αυτή τη δουλειά, αντί να κάνουν κανονικό μάθημα. Άλλος ένας λόγος που δε βοηθάει στην αφομοίωση της ύλης, αλλά οδηγεί στην τυποποίηση, στην αποστέωση του λυκείου και την παπαγαλία. Αυτό είναι το «νέο λύκειο»: Μια διαρκής προετοιμασία για εξετάσεις, ένα ατέλειωτο αγχωτικό φροντιστήριο από την αρχή μέχρι το τέλος του. Δεν είναι αυτό όμως το σχολείο που θέλουμε κι έχουμε ανάγκη. Γι’ αυτό κι έχουν κάθε λόγο να μην το θέλουν οι μαθητές και να αγωνίζονται ενάντια σε αυτό.

(πηγή: Ριζοσπάστης)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/teachers/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399