Τήρηση της δέσμευσης του υπουργού Παιδείας, ή λόγια χωρίς αντίκρισμα;

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ   ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ   ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

Σχετικά με το Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο στο Λύκειο

Η Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων, μπροστά στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και την εντεινόμενη απειλή γενικής κατεδάφισης της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης στο δημόσιο σχολείο,

1)  Στηρίζει τους αγώνες του εκπαιδευτικού κόσμου και των φορέων του, για να μπει φραγμός στην πολιτική αποσύνθεσης του δημόσιου σχολείου που έχει ήδη οδηγήσει σε δραματική υποβάθμιση του περιεχομένου και του συνόλου των σχολικών λειτουργιών σ’ όλες τις βαθμίδες.

2)  Υπερασπίζοντας ιδιαίτερα την καλλιτεχνική εκπαίδευση η οποία συνθλίβεται και οδηγείται σε αφανισμό, στο επίκεντρο των πιο άμεσων προσπαθειών μας βρίσκεται η αποτροπή της εκτόπισης του Ελεύθερου και Γραμμικού Σχεδίου από το σχολικό πρόγραμμα.

Απόφαση του πανελλαδικού συνεδρίου της Ένωσης, που έγινε 2-6 Σεπτέμβρη με την ενεργητική συμμετοχή εκατοντάδων εικαστικών καλλιτεχνών και με την παρουσία, στήριξη και συμπαράσταση του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, της ΟΛΜΕ και εκπροσώπων των Ανώτατων Σχολών Καλών Τεχνών της χώρας, είναι η  προώθηση του συντονισμού, η συσπείρωση και κλιμάκωση κοινών παρεμβάσεων των φορέων και των Σχολών, για να μην περάσει η δρομολογημένη εκτόπιση των ειδικών μαθημάτων από το Λύκειο, η οποία θίγει και προσβάλλει καίρια στην ουσία όλο το οικοδόμημα των σπουδών τέχνης.

3)  Την Πέμπτη 11 Σεπτέμβρη ανοίγουν τα σχολεία, και υπάρχει ρητή δέσμευση του υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου απέναντι στην Ένωση και τους εικαστικούς, σύμφωνα με την οποία τα καλλιτεχνικά μαθήματα Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο δεν θα τεθούν «εκτός του σχολικού προγράμματος» του Λυκείου, όπως προέβλεπαν οι ρυθμίσεις των προκατόχων του, αλλά θα εξακολουθήσει να ισχύει και φέτος για τα ειδικά αυτά μαθήματα «ό,τι ίσχυε και πέρυσι» (Δηλαδή μια οριακή, έστω, αλλά με ισχυρό συμβολισμό λειτουργία στο Λύκειο).

  • Επειδή ήδη στα σχολεία το υπάρχον αναλυτικό πρόγραμμα δεν περιλαμβάνει καμιά απολύτως αναφορά στα μαθήματα αυτά (τα οποία συνεπώς αντιμετωπίζονται ως οριστικά «τετελεσμένα» και «εκτός» προγράμματος)…..
  • Επειδή διαβάζουμε επίσης τις τελευταίες ημέρες, διφορούμενες κατά τα άλλα, δηλώσεις του υπουργού σχετικά με τα καλλιτεχνικά στο Λύκειο….
  • Επειδή, τέλος, το θέμα δεν αφορά σχέδια για το μακρινό (κι έτσι κι αλλιώς άδηλο για όλους ) μέλλον, αλλά αφορά πρωτίστως την ύστατη τούτη στιγμή – πριν ξεκινήσουν τα μαθήματα, κυριολεκτικά το σήμερα…..

Είναι αναγκαίο ο υπουργός Παιδείας να τοποθετηθεί δημόσια, και να δώσει τις επιβαλλόμενες απαντήσεις και λύσεις που όλοι οι εικαστικοί εκπαιδευτικοί αναμένουν.

Ευελπιστούμε ότι θα τηρήσει έμπρακτα τη δέσμευσή του και ότι δεν πρόκειται απλώς για λόγια χωρίς αντίκρισμα.

Οι εικαστικοί αδημονούν, έχουν αποδοκιμάσει έντονα την πολιτική έξωσης του Ελεύθερου και Γραμμικού Σχεδίου από το Λύκειο, και εξακολουθούν ως την τελευταία στιγμή να προσβλέπουν σε αίσια έκβαση της θεμελιακής αυτής διεκδίκησης που προτάσσουν.

Είναι ευνόητο ότι δεν θα παραμείνουμε παθητικοί θεατές στον δρομολογημένο εξοστρακισμό και την αποδιάλυση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης!

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/teachers/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399