Ένα άστρο ξεγέλασε τους επιστήμονες «παριστάνοντας» τον πλανήτη

Καλλιτεχνική απεικόνιση του εξωπλανήτη που πιστευόταν ότι υπήρχε στο σύστημα HD 131399 αλλά τελικά αποδείχτηκε ότι είναι ένας ερυθρός γίγαντας. - Photo: European Southern Observatory/L. Calçada

Καλλιτεχνική απεικόνιση του εξωπλανήτη που πιστευόταν ότι υπήρχε στο σύστημα HD 131399 αλλά τελικά αποδείχτηκε ότι είναι ένας ερυθρός γίγαντας. – Photo: European Southern Observatory/L. Calçada

Πριν από έξι έτη ομάδα αστρονόμων ανακοίνωσε την ανακάλυψη ενός ακόμη εξωπλανήτη. Η ανακάλυψη αυτή θεωρήθηκε ιδιαίτερα σημαντική αφού ο πλανήτης αυτός βρισκόταν σε ένα σύστημα που αποτελούνταν από τρία άστρα γεγονός εξαιρετικά σπάνιο και επίσης είχε εντοπιστεί με απευθείας παρατήρηση και όχι με έμμεσες μεθόδους όπως οι περισσότεροι εξωπλανήτες.

Ο εξωπλανήτης που σύμφωνα με τους ερευνητές ήταν ένας γίγαντας αερίου βρίσκεται σε απόσταση 350 ετών φωτός από τη Γη στο αστρικό σύστημα HD 131399 στον αστερισμό του Κενταύρου. Η ίδια ερευνητική ομάδα αποφάσισε όπως ήταν ευνόητο να συνεχίσει τις παρατηρήσεις στον πλανήτη που είχε ανακαλύψει για να μελετήσει καλύτερο τόσο τον ίδιο όσο και τα διάφορα ενδιαφέροντα και πιθανώς άγνωστα στους επιστήμονες φαινόμενα που θα παρήγαγε η αλληλεπίδραση του πλανήτη με τα τρία άστρα.

Το αποτέλεσμα των νέων παρατηρήσεων όμως αποτέλεσε μια νέα έκπληξη στους ερευνητές αφού όπως αναφέρουν με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Science» ο πλανήτης αυτός δεν υπάρχει. Οι νέες παρατηρήσεις απέδειξαν ότι το διαστημικό σώμα που είδαν οι ερευνητές δεν βρίσκεται στο τριπλό αστρικό σύστημα αλλά είναι πολύ πιο μακριά και το πιο σημαντικό δεν είναι πλανήτης αλλά ένα άστρο.

«Πιθανότατα είναι ένας ερυθρός γίγαντας που διαθέτει μάλιστα αστρικό δίσκο γύρω του. Το έντονο ερυθρό του χρώμα αλλά και η θέση στην οποία βρίσκεται ανάμεσα σε δύο αστρικά συστήματα μας ξεγέλασε αφού τον έκανε να μοιάζει με πλανήτη» δηλώνει ο Κέβιν Βάγκνερ, αστρονόμος του Πανεπιστημίου της Αριζόνας και μέλος της ερευνητικής ομάδας. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το συγκεκριμένο άστρο ανήκει σε ένα από τα δύο συστήματα στα οποία βρίσκεται ενδιάμεσα και είτε μέσω κάποιας κοσμικής «καραμπόλας» εκδιώχθηκε από αυτό είτε το άλλο σμήνος πλησίασε αρκετά κοντά ώστε το τράβηξε πιο κοντά του.

Οι ερυθροί γίγαντες είναι άστρα που βρίσκονται στα τελικά στάδια της ύπαρξης τους και πρόκειται για τη φάση που διογκώνονται πολύ πριν τελικά συρρικνωθούν και απομείνει στο Σύμπαν μόνο ο πυρήνας τους. Ο Ήλιος είναι ένα άστρο που θα έχει αυτή την κατάληξη.

(Πηγή: naftemporiki.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399