Σωματεία του υπ. Πολιτισμού προσέφυγαν στο ΣτΕ κατά της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και της Κοινής Υπουργικής Απόφασης πολεοδόμησης του Ελληνικού

Eurokinissi

Eurokinissi

Τρεις σύλλογοι υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού και αρχαιολόγων προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της υπουργικής απόφασης για την έγκριση των πολεοδομικών μελετών της επένδυσης στο Ελληνικό. Υποστηρίζουν ότι μεταξύ των κοινόχρηστων χώρων συγκαταλέχθηκαν παράνομα χώροι, όπως το ακρωτήρι του Αγίου Κοσμά. 

Σε κοινή ανακοίνωσή τους ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού Αττικής, Στερεάς και Νήσων, η Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων (ΠΕΣΑ) και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων(ΣΕΑ), ενημερώνουν συγκεκριμένα ότι κατέθεσαν στο ΣτΕ «αίτηση ακύρωσης και αίτηση αναστολής κατά του πέμπτου άρθρου της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄145/30.9.2019) και κατά της ερειδόμενης σε αυτήν Κοινής Υπουργικής Απόφασης έγκρισης πολεοδομικών μελετών του Ελληνικού (Β’ 3687/3.10.2019)».

Η κατάθεση της προσφυγής έγινε, σύμφωνα με τους συλλόγους, την 1η Νοεμβρίου, από κοινού με εκπροσώπους της Ευρείας Επιτροπής Υπεράσπισης του Ελληνικού.

«Οι Σύλλογοι, οδηγηθήκαμε σε αυτήν την κίνηση, καθώς, μεταξύ των κοινόχρηστων χώρων, παράνομα συγκαταλέχθηκε με την παραπάνω ΚΥΑ και το ακρωτήρι του Αγίου Κοσμά, τμήμα του ομώνυμου οριοθετημένου αρχαιολογικού χώρου όπου έχουν πραγματοποιηθεί συστηματικές ανασκαφικές έρευνες, με ρητή πρόβλεψη στο ΠΔ έγκρισης του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) να διαμορφωθεί σε επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο», αναφέρουν.

Προσθέτουν ακόμη πως «με την αγνόηση και παράκαμψη του αρχαιολογικού χαρακτήρα του χώρου, ωστόσο, του επιφυλάσσεται κοινή μοίρα με τους κοινόχρηστους χώρους, με αποτέλεσμα την παραχώρηση της διοίκησης, διαχείρισης και χρήσης του επ’ αόριστον σε ιδιωτική εταιρεία, αντί του μόνου αρμόδιου Ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με το άρθρο 7 του αρχαιολογικού νόμου».

(Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399