Επικίνδυνο το ένα στα τρία σχολεία της Θεσσαλονίκης!

Χαρακτηρίζονται από παλαιότητα και από μη επαρκή αντισεισμική θωράκιση

Περίπου ένα στα τρία σχολεία της Θεσσαλονίκης, σε σύνολο 167, χαρακτηρίζεται από παλαιότητα και από μη επαρκή αντισεισμική θωράκιση. Το παραπάνω προκύπτει μετά από την εξέταση 167 σχολείων στην οποία προχώρησαν μηχανικοί  του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το πρόβλημα έχει εντοπιστεί και από τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας μέσα  από τον πρωτοβάθμιο έλεγχο που έχει διενεργηθεί σε δημόσια και κοινωφελή κτίρια της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στη βουλή ο Υπουργός Υποδομών, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή κ. Κωνσταντινίδη, «έχουν αποσταλεί και έχουν βαθμονομηθεί στον ΟΑΣΠ οκτακόσια ογδόντα τρία δελτία, τα οποία αφορούν κτήρια σχολείων, νοσοκομεία, πανεπιστημιακά κτίρια».

Στη Θεσσαλονίκη ο ΟΣΚ σε συνεργασία με τη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου υλοποίησε Πρόγραμμα Πρωτοβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου στα σχολικά κτήρια που σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν χωρίς αντισεισμικό κανονισμό, δηλαδή προ του 1959. Διενεργήθηκε ταχύς οπτικός έλεγχος σε διακόσια σαράντα έξι στατικά ανεξάρτητα σχολικά κτήρια της Θεσσαλονίκης.

Ο υπουργός Υποδομών επισήμανε ότι έχουν ενημερωθεί οι οικείες περιφερειακές ενότητες για τα αποτελέσματα αυτού του ελέγχου, επισημαίνοντας τα σχολεία για τα οποία απαιτούνται παρεμβάσεις, με την πλειοψηφία αυτών των σχολείων κυρίως να οφείλονται σε κακή συντήρηση. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι επισκευές, αλλά ακόμα και μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις, είναι ευθύνη και αρμοδιότητα των δήμων και μάλιστα ανεξάρτητα από την αιτία που τις προκαλεί.

Μέχρι στιγμής, πραγματοποιήθηκε πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος σε 6.424 στατικά ανεξάρτητα σχολικά κτήρια ενώ επιδίωξη είναι η επέκταση του Προγράμματος Προσεισμικού Ελέγχου για τον έλεγχο και των υπολοίπων διδακτηρίων σε όλη τη χώρα.

(πηγή: Καλόγηρος Βασίλειος news.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/teachers/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399